Luiz Eduardo De Oliveira (Leo)

Autor: PeCha
Ur.: 13 grudnia 1944 , Rio de Janeiro / Brazylia
zdjęcie

Rysownik i scenarzysta komiksowy Luiz Eduardo de Oliveira urodził się w roku 1944 w Rio de Janeiro, w Brazylii.

Uzyskał wykształcenie techniczne i kilka lat po zrobieniu dyplomu inżyniera musiał w okresie wojskowej dyktatury opuścić rodzinny kraj. Udał się do Chile, ale i tam nie zagrzał długo miejsca i wyjechał do Argentyny. Do Brazylii powrócił w roku 1974. Rozpoczął pracę w Sao Paulo jako twórca reklam.

W 1981 LEO przeniósł się do Paryża aby spełnić swoje odwieczne marzenie, zostać twórcą komiksów. Niestety wielki komiksowy boom lat siedemdziesiątych zakończył się i nastały we Francji znacznie gorsze dla komiksu lata osiemdziesiąte. I realizacja zamiarów LEO odwlokła się w czasie, znów pracował w branży reklamowej i jedynie od czasu do czasu udawało mu się opublikować jakąś drobną pracę (w Echo des Savanes (1982) i Pilote (1985)). W 1986 rozpoczął współprace z Forestem i narysował kilka historii dla "OKAPI", między innymi o życiu Gandiego.

W 1988 nawiązał współpracę z Rodolphe; zaowocowała ona popularną we Francji (wydawaną także m.in. w Niemczech) serią Trent, dziejącą się w scenerii Dzikiego Zachodu.

W 1993 spełniło się wreszcie marzenie Leo aby stworzyć całkowicie samodzielnie komiks, Dargaud zdecydował się na realizację wielkiego i przemyślanego do najdrobniejszego szczegółu projektu - cyklu Aldebaran.

Po zakończeniu Aldebarana (5 albumów), w styczniu 2000 ukazał się pierwszy album kontynuacji tej niezwykle popularnej we Francji serii pr. Betelguese.

W roku 2001 ukazał się pierwszy tom fantastycznej (UFO i dinozaury w jednej z głównych ról) serii pt. Kenia rozgrywającej się w afrykańskiej scenerii.

Bibliografia:

  • Trent - L' Homme mort 1991
  • Trent - Le Kid 1992
  • Trent - Quand s'allument les lampes 1993
  • Aldébaran - La Catastrophe 1994 (wydanie polskie pt. Zagłada, 2002)
  • Aldébaran - La Blonde 1995 (wydanie polskie pt. Blondynka, 2002)
  • Trent - La Vallée de la peur 1995
  • Trent - Wild Bill 1996
  • Aldébaran - La Photo 1996
  • Aldébaran - Le Groupe 1997
  • Aldébaran - La Créature 1998
  • Trent - Le Pays sans soleil 1998
  • Aldébaran - L'intégrale 1999
  • Trent - Miss 1999
  • Bételgeuse - La Planete 2000
  • Kenya - Le safari perdu 2001
  • Bételgeuse - Les Survivants 2001
  • Trent - Petit Trent 2001
  • Dexter London - Aventurier professionnel 2002
  • Bételgeuse - L' Expédition 2002
  • Kenya - Rencontres 2003

Komiksy:



blog comments powered by Disqus